Monday, January 17, 2011

cute rompers..

salam sume olang...!wink2*...hari nie trnyata lain skit post nie..hari nie nk tnjuk korunk 1 DIY ROMPERS yg mmg korunk tgk msti trnganga,..imagine lah kan from old tshirt yg plain tu n bsar tu , korunk jgn buang...korunk wat ar nie,...cumel kot..~




video
tgk tol2 n kalo perlu amik bku nota n pensil n catitilah..haha

haa...cumel kan....?hope korunk try lor nanti kay...bleh gak wat as present tok kwn korunk..msti dia trharu..wuu..~~k..tu je nk share...hope u enjoy it...n SELAMAT MENCUBE KAY..=)..tata..salam~

Sunday, January 16, 2011

new entry..!

hua..!!knock2...salam sume..fuyoo..lame nye x tlis blog..bz lor..xdew mase..(bajet je..)..lagi satu tetibe mls nk taip2 nie..haha...btw, ok la kan tetibe rinie dapat kerajinan tuk wat post baru..wee..~ska tau hari nie...tadi saye n dak2 tarian KTHO n beberape member lain tlah mengadakan SESI INTERAKSI ke sg.gabai..nie alh tentatif interaksi tadi..

INTERAKSI
9.00 pg: tnggu kat foyer..(kol 8 sbnarnye..=p)
9.30pg: brtolak ke sg.gabai.
10.30pg: sampai sg.gabai..
11.00pg-1.00tgh: mandi mande..
2.00ptg: blik...(tetibe adew program len..KAROK TYME..!)
3.00ptg-5.00ptg: karok smpai puas n gile..haha~=D
5.00ptg: balik UKM..

mula2 smpai tgk tmpt cam biase...then lebih sentap is kne naik tangge...dh ar curam..!!nek longgar lutut wo..haha..tapi ble dh smpai top..(top kew.?), pnat cam ilang coz air trjunnye sngat mendamaikan n tng gle tgk..besh cgt tapi terkilannye ialah saye x bwk tudung..fuh..~mmg x dpt nak rase ar glongsor semulajadi tu..sronok je tgk mereka men..hehe..kalo x mmg redah je glongsor tu..tapi mmg ar..view dia lawa gle...lame x tgk ciptaan ALLAH S.W.T yg indah ini...hehe..airnye sejuk hingga menusuk ke kalbu ku dan bleh plak wat asap kat mulut...sngat ar besh..!!korunk mmg besh ar...besh lpak nan korunk...rase cam adik bradik cgt..tmbh2 mase tyme mkn..hehe..

nie adew pic skit psl sg.gabai tu...tgk la lawanye air2 terjun tu..ngee..
p/s: saye xdew camera, so xdew pic2 yg originally kat sne..trpakse lah men'google' je...thanks akak google..(wink2)
cntik en..=)


haa..nie lah glongsor nye...=D
(nie bukan saye ew..gmbar org len nie..~)

OKIES...dah la..tu je nk cito..ngah pnat nie..huk3...bdan lenguh2..kalo la adew tkang urut x pun mesin urut..ehe..need to go..!adew keje..nex tyme i will post new kay..take care sume2...huhu..salam...~=))




Wednesday, December 22, 2010

moral of the KFC

salam para2 manusia....hehe..winky2..!!saye bru blik dari kelas nie..pnat kot..( manyak ar tipu..abis kol 3 tadi..)
hurm..now plak ngah hujan yg agak lebat seperti mencurah2 ke ladang gandom..haha (mcm ayat koko crunch...nyum2..~)...

kalo tido waktu2 cmnie..haish...jgn ckp..mmg lena dibuai mimpi....slap2 leh trus tido smpai mlm...muhahaha..!!!..dah2..behave2..glak kene sopan...


entry kali niee nk ckp psl mkn KFC....sebentaar tadi saye bru sahaja melaburkan duit untuk makan Kentaki nan mak n adiks saye..suke tau order Jom Jimat..tmbh2 Set A..yg adew nasi tu..huhu..knyang2....sedap x terkate..cm lame x mkn....

dh mkn2 tu, let me share skit psl Kentucky Fried Chicken a.k.a KFC...

THE HISTORY..



Atok nie diberi nama Harland D. Sanders lahir pada tahun 1890 di sebuah ladang yang berdekatan dengan Hendryville, Indiana. Ayahnya meninggal mase berusia enam tahun dan menyebabkan ibunya harus bekerja sebagai tukang jahit baju sedangkan dia plak  terpaksa menjaga adiknya yang masih kecil. Pada saat itulah ibunya mengajarkan seni masakan daerah.

Tidak lama pastu, setelah ibunya kawin lagi, Harland D. Sanders yang pada waktu itu berusia 12 tahun telah berhenti sekolah. Dia keluar rumah untuk mula bekerja. Di antara pekerjaan awalnya termasuk bertani, penyelia pekerjaan landasan kereta api, kondektur, penjual insurans, dan masih banyak lagi. Akhirnya, Harland D. Sanders membuka sebuah kedai mkn yang sukses di mana dia menyediakan masakan istimewa kepada para pelanggan - ayam goreng, semeja 6 kepala(orang).

Nampaknya nasib malang tlah melanda Sanders. Pada tahun 1939, bisnesnya jatuh dan nyaris bankrup. Tanpa rasa putus asa, Sanders mendirikan sebuah restoran dan motel dengan gaya baru. Siapa yang ingin guna public phone atau hendak ke toilet wanita harus melalui replika kamar motelnya yang terdapat di situ.

Dia berjaya untuk mengembangkan bisnes motelnya. Ketika pendapatan yang di peroleh agak bagus, satu masalah lain muncul. Ada jalan raya baru yang membuat semua pelanggan lebih suka lalu jalan baru itu hingga tak de sape nk lalu motelnya. Penginap motel mulai merosot, dan Sanders jual semua bisnesnya . Namun hasil jualannya hanya cukup untuk membayar hutang yang ada.

Meski Harland D. Sanders sudah berusia 66 tahun ketika itu, ia tidak mempunyai apa-apa yang dapat dibanggakan. Sanders mencari port pasar baru yang sesuai. Satu-satunya harta paling bernilai yang dimilikinya adalah 'secret recipe' yang di beri nama "ayam goreng kentucky".

Menjelang tahun 1956, Sanders telah berhasil meyakinkan belasan restoran guna memasak dan menjual ayam goreng Kentucky ; dan memberinya US 4 sen sebagai royalti untuk setiap potong ayam goreng yang terjual. Gembira dengan kejayaan yang di peroleh, Sanders lalu memuati kereta model 1946 miliknya dengan 50 resepi ramuan rahsia dan sebuah periuk untuk ditawarkan kepada beberapa orang yang nak membeli. Menjelang tahun 1960, sebanyak 400 buah restoran di Amerika dan Kanada telah meyediakan ayam goreng Kentucky.

Dalam waktu 4 tahun, jumlah tempat jualan ayam goreng Kentucky telah meningkat menjadi 650 restoran dengan penjualan per tahun bernilai US$37 juta. Saat ini terdapat hampir 10,000 restoran ayam goreng kentucky di seluruh dunia dengan penjualan per tahun lebih dari US$8.2 milyar.
Now, merata-rata dh adew KFC..sedap n segera...haha...tapi mkn hari2 bleh jadi obes nanti...(oh tidak..)..
Moral of the story = kita dpt lihat kan disebalik kesedapan KFC tu adew cerita yg menarik tntang atok nie..dimana dia susah payah dlu bantu keluarga..cari kerja..then dah berjaye, jatuh plak..tapi akibat tidak putus asa..di ulang TIDAK PUTUS ASA., dia mampu berjaya hingga kini...so, apabila kita gagal, jgn lor mudah ptus ase coz x selamanye kita gagal malah kejayaan bermula dngan kegagalan..hopefully, crite ini sedikit sebanyak mampu menyedarkan kita sebagai manusia biasa...

ok..tu je lew psl KFC..hehe...take good care yaw...salam..~=D

Tuesday, December 21, 2010

mari menari


salam..ape khabar..?winky2..!!haha...wah..dh mkin maju ye nk wat entry baru..haha..(bajet gle..=p)..hurm...saye baru je blik dari menari tuk BAKTI SISWA yg akan diadakan di PERAK..kre cm program anak angkat...1st tyme nie..so, mcm keterujaan la plak..haha...BAKTI SISWA (BAKSIS) ni akan bermula pada 31/12 smpai 2/1..kre kami sambut HAPPY NEW YEAR kat sne nan mami n daddy yg baru( sementare je kan..x dpt nk manje2 lbih..hehe)..tapi saye masuk nie ats sasar masuk TARIAN...haha...kayu sbnarnye tapi ske nari..blasah je..aslkan adew rupe.btul x..??wakakaka..=D...tarian pun ulng alik mase MMP hari tu...sronok tgk dorang nari...
(lor..nk upload vid tapi adew error laks..adus..=((..)

hurm...nk wat cmne..haish...xpelah...k..that all 4 today..rinie kne tido awl..sok klas kol 8..(awl seyh..)tkot x trmangok plak...huhu..k..tata..salam sayang tuk sume..~=D..x0x0x0x0


new beginner

salam...winky2..!!haha....akhirnya ku punya blog ku sendiri..jeles sbnarnye tgk yg len2 adew blig sendiri..sbb tu wat tu..haha..biaselah..dak baru en..tak tau ape pun psl blog nie...mmg ZERO..( tipu..~5% je tahu..~)haha..alahai..tu pun tahu nk type entry n then post..tu je..nk hias gmpak2 cm Hanis n Sheerah tu mmg amik mase lew...hehe...insyaallah..saye akan krap hantar entry n cite2 yg baru...smbil2 tu ngah blajar dari BLOG len cmne nk wat HEADER, gambar grak2., link situ, link kemari,link kesitu..haha...mcm2..ok...thats all..tata..wasalam..



p/s: btw, semalam bru stat SEMESTER 2...overall wat mase nie ok...cme prob nak daftar kursus(menci2..!!)..sbr je lew..haha..semoge SEMESTER 2 ini much better than SEMSETER 1..=)